Hon gjorde mönster åt min farmor Katja of Sweden och av någon fantastisk anledning bor jag nu i huset där dessa mönster kom till. Förutom att inspirera mig som konstnär är Annika Blom också en av de vänaste varelser jag känner till, med en livsglädje som smittar av sig på alla hon möter.

Glädjens blomster av Annika blom

Även om Amerika kollektivet på många sätt skilde sig från Moder Jord kollektivet, där jag växte upp, så fylldes båda platserna av en framtidstro där människor trodde på kraften och möjligheterna i att gå samman och försöka skapa någonting för oss alla och inte bara för den enskilda eller det individuella.

Annika Bloms mönster Glädjens blomster
skapat åt Katja of Sweden 1972

Jag och Annika brukar stöta på varandra här och där. Varje gång delar hon med sig av små berättelser som i sin tur faller på plats i min egen historia. För ett år sedan sprang vi på varandra i Degeberga backen och av en händelse var jag förberedd och kunde spela in berättelsen om hur hennes mönster ”Glädjens Blomster” och ”Flytande Slott” kom till världen.

Möte med Annika i Degeberga backen
HÄR KAN DU LYSSNA PÅ INSPELNINGEN

Vill du veta mer om Katja så rekommenderas att du läser hennes egen biografi Katja of Sweden Mode och design utan gränser (som tyvärr är slutsåld)…

Eller besöker Katja of Sweden utställningen som producerats av Kulturen i Lund visas den 24 oktober 2020 – 24 Januari 2021 på Kristinehamns konstmuseum.

Utställningen har förutom att tidigare visats på Kulturen i Lund också visats på Röhsska museet i Göteborg.

Här är texten Katja of swedens mönstervärld som skrivits av Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark och publicerats i samband med utställningen på Röhsska musseet.

Lämna ett svar